Flora en fauna

Fauna. Je vindt in Nieuw-Zeeland vele soorten planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen.
Het land was vroeger voordat de Europeanen kwamen een waar vogelparadijs, men kende hier bijna 300 vogelsoorten. Helaas is sindsdien dit aantal met de helft gedaald.
De reden was dat de Europeanen die hier kwamen allerlei dieren uit Europa, die de flora en fauna van het land ernstig schaadden, meenamen.
Vooral schapen, herten en konijnen graasden er lustig op los.
Men kwam ook op het idee om hier een dier uit te zetten voor de bontindustrie, daardoor zijn de ruim 70 miljoen opossums tegenwoordig een ware plaag geworden.
Ook veel roofdieren als vossen en hermelijnen werden meegenomen door de nieuwkomers.
Er kwamen door de tijd steeds meer mensen naar dit land en die hadden ruimte nodig.
Door de aanleg van landbouwgrond ging veel natuur verloren. Hierdoor ontstond er ontbossing die de inheemse flora en fauna dan ook flink hebben aangetast.
Gelukkig zijn er nog genoeg bijzondere dieren in het land te bewonderen.

Hiervan is de kiwi de bekendste vogel van Nieuw-Zeeland.
Het is een vleugelloze loopvogel met een lange snavel waarmee hij in de grond wroet op zoek naar wormen, insecten en bessen.
Het is een nachtdier dat door allerlei roofdieren ernstig wordt bedreigd. Hierdoor, en door de jacht op het dier, is het aantal kiwi’s afgenomen van twaalf miljoen naar slechts 70.000.
De kiwi is dan ook in het wild nauwelijks meer te spotten.
Ze leeft voornamelijk in de bossen van Northland, in Fiordland en op Stewart Island.
Tegenwoordig is de vogel én van de symbolen van het land, maar ook een bijnaam voor de Nieuw-Zeelander en niet te vergeten een heerlijk stukje fruit.
Er zijn nog een paar andere vogelsoorten die bedreigd zijn; de takahe, ook een vleugelloze vogel waarvan werd gedacht dat deze al was uitgestorven totdat er in 1948 in Fiordland een kleine kolonie werd ontdekt.
De kakapo is de grootste papegaai ter wereld waarvan er nog maar zo’n 60 stuks leven.
De black robin, een zwarte mus waarvan er over de wereld in 1980 nog maar 5 waren, nu is de populatie rond de 250 stuks. 
De kea, een andere Nieuw-Zeelandse papegaai die voornamelijk leeft in de Southern Alps, is een lastige vogel die het vaak voorzien heeft op rubbers van je auto, tenten en andere dingen die hij kan slopen.
Andere bijzondere vogels die hier voorkomen zijn o.a: de morepork, een inheemse uil.
De saddleback, een zwarte vogel met een bronzen rug en een lel onder zijn kin.
De kokako, een vogel die nauwelijks kan vliegen en met uitsterven wordt bedreigd.
De bellbird, of de makomako, een zwartgroene vogel die door bijna heel Nieuw-Zeeland is te zien en herkenbaar is aan het geluid dat klinkt als een bel.
De tui, herkenbaar aan zijn witte vlek op zijn keel, de best zingende vogel van het land.
De weka, een loopvogel die veel weg heeft van de kiwi maar een kortere snavel heeft en vooral overdag te zien is.

Er leven langs de kust van Nieuw-Zeeland ook vele soorten zeevogels waaronder een paar zeer zeldzame soorten pinguïns. De fiordland crested penguin, herkenbaar aan een gele streep op zijn kop die uitloopt tot een kuif, is zelfs de meeste zeldzame pinguïnsoort ter wereld.
Daarnaast heb je nog een zeldzaam soort die erg veel lijkt op de fiordland crested penguin maar geen kuif heeft, de yellow-eyed penguin. 
Eentje die je niet snel zal zien, want hij komt pas na zonsondergang aan land, is de little blue penguin. Maar deze komt gelukkig nog vaak voor langs de kust.
Andere zeevogels die je veel zult zien zijn, stormvogels, meeuwen, sternen, strandlopers en scholeksters.
Ook leven er in Nieuw-Zeeland grote kolonies jan-van-genten en koningsalbatrossen.

Aan de oostkust van het Zuidereiland, vooral bij Kaikoura en Akaroa, komen een warme subtropische golfstroom en een voedselrijke koude poolstroom bij elkaar en is het zeewater hier rijk aan plankton. Je heb grote kans hier dan ook walvissen, dolfijnen, potvissen, pelsrobben en zeeleeuwen aan te treffen.
Van de 76 soorten dolfijnen en walvissen ter wereld leven er maar liefst 35 bij de Nieuw-Zeelandse kusten.
Het is daarom ook erg leuk om deze beesten te zien in hun natuurlijke omgeving. Dat kan doordat er vele trips worden georganiseerd waarbij je ze kan spotten.
Kaikoura is dan ook bekend om haar ’Whalewathing’. Met een sonar op de boot worden ze opgespoord en men weet dan ongeveer waar ze gaat bovenkomen om een luchtje te scheppen. Hier blijven ze dan zo’n 15 minuten liggen spuiten waarna ze weer de diepte in duiken op zoek naar voedsel.
De potvis is de grootste die hier voorkomt en hij kan wel 20 m lang worden, 50 ton wegen en 70 jaar oud worden.
De humpback whale is de andere walvissoort die in de wateren rond Nieuw-Zeeland voorkomt.
Ook de killerwhale of orca wordt regelmatig gezien. Het is de grootste dolfijnensoort ter wereld en tegelijkertijd het grootste roofdier.
Andere dolfijnen die hier voorkomen zijn: de bottlenose dolphin, bekend als de dolfijn Flipper.
De dusky dolphin, een speelse dolfijn die je vaak ziet springen en de meest zeldzame, de zwart-witte hector’s dolphin.
Bij The Nuggets, in de Catlins, zul je tevens de elephant seal zien.
Een kleinere pelsrob is de fur seal, die je veel zult aantreffen bij Kaikoura, Abel Tasman NP en Fiordland NP.
In Otago leeft de sea lion.

In de meren en rivieren van Nieuw-Zeeland leven verschillende soorten zalm en forel evenals de baars, de catfish en de karper.

Flora. In Nieuw-Zeeland groeit een aantal bloemen en planten die nergens anders ter wereld voorkomen. Dit heeft te maken met dat het land miljoenen jaren geïsoleerd is geweest.
De planten en dieren konden zich ontwikkelen zonder inmenging van buitenaf.
Op het Zuidereiland vindt je veel antarctische plantensoorten omdat het er kouder en bergachtig is, en op het Noordereiland meer regenwouden.
Beide eilanden waren voor 80% bedekt met bossen maar door een vulkaanuitbarsting en de komst van de mens is hiervan een groot deel verdwenen.
De bomen werden gekapt om landbouwgrond aan te leggen en het hout werd gebruikt voor huizen en schepen.
De inheemse vegetatie werd ook aangetast door allerlei ingevoerde dieren van de Europeanen zoals herten, opossums en konijnen die veel van de oorspronkelijke planten opaten.

De beroemdste boomsoort van Nieuw-Zeeland is de kauri tree.
Tweehonderd jaar geleden was het warmere deel van het Noordereiland begroeit met kauri-bossen, maar daarvan is nu slechts 4% over.
Het is na de redwood uit de Verenigde Staten de grootste boom van de wereld.
De grootste levende boom van het land is Tane Mahuta, ook wel ’de god van het bos’ genoemd. Hij staat in het Waipaou Kauri Forest, het noordelijke gedeelte van het Noordereiland.
Deze imposante boom is misschien wel 1200 jaar oud, heeft een lengte van 51m en is 14m dik.
Andere typische Nieuw-Zeelands bomen zijn: de totara, die behoort tot de familie van de coniferen, en net als de Kauri zeer oud kunnen worden. Ze kunnen een lengte bereiken van wel 60m.
De rimu is een rode pijnboom die in gemengde bossen door heel Nieuw-Zeeland groeit en 25 tot 50 m hoog kan worden.
De pohutukawa groeit vaak langs de kust, en is een boom die in december zijn felrode bloemen toont. Hij wordt ook wel de ’Christmas tree’ genoemd. Deze boom komt voor op de Coromandel Peninsula, Bay of Plenty en langs de oost-kust.
De kahikatea is een lange boom, die 60m lang kan worden, waar oranjerode vruchten aan groeien die duiven maar ook Maori graag eten.
De kowhai heeft in de lente opvallende gele bloemen waar vogels als de tui honing uit halen en zijn tot de nationale bloem van Nieuw-Zeeland uitgeroepen.
Verder zie je in Nieuw-Zeeland vele soorten berken, pijnbomen en verschillende bomen met prachtige bloemen, zoals de nikau en de rata. 

De varen is een veel voorkomende plant in de Nieuw-Zeelandse bossen. Er groeien er maar liefst 90 soorten die soms een hoogte van 20 m bereiken.
Zo heb je de: para, of de koningsvaren; de mamaku, de grootste varen die een hoogte kan bereiken van 20 m en de ponga, of zilvervaren die verwant is aan de para en het nationale symbool van Nieuw-Zeeland is geworden.
In Nieuw-Zeeland groeit de grootste boterbloem van de wereld: de mount cook lily. Deze witte bloem bloeit in het voorjaar in de Southern Alps, voornamelijk bij snel stromende riviertjes.
Verder zijn er veel soorten bloemen en planten in Nieuw-Zeeland geïntroduceerd, zoals de distel, hondsroos, vingerhoedskruid en de lupine. Deze laatste plant komt vooral voor in de Southern Alps en in Fiordland.
src reizen
SRC Reizen, laat je méér zien

Interessante links:

Nzbirds.com - New Zealand birds

Biodiversity of New Zealand - Wikipedia

Doc.govt.nz - Native animals

Doc.govt.nz - Native plants

Lijst zoogdieren Nieuw-Zeeland - Wikipedia

List of flora Nieuw-Zeeland - Wikipedia


Algemene links Nieuw-Zeeland:

Newzealand.govt.nz - New Zealand Government

Newzealand.com - New Zealand

Tourism.net.nz - New Zealand Tourism Guide

Tourismnewzealand.com - Tourism New Zealand

Backpackerboard.co.nz - New Zealand’s largest online portal for backpacking

New Zealand Wikitravel - Wikitravel

Nieuw Zeeland - Wikipedia

Teara.govt.nz - The Encyclopedia of New Zealand